03 mars 2011

Surdegsbröd

Undra om jag ska försöka mig på att sätta en surdegsgrund idag
Ser väldigt gott ut och lite nyttigare än vanligt bröd är det. Ingredienser:
100g Ekologiskt vetemjöl.
150g vatten.
50g rivet äpple eller ekologisk honung.

Gör så här
Koka upp vattnet och låt svalna till 40 grader.
Riv äpple

Blanda mjöl, vatten och äpple i en 5 dl glasburk och rör om.
Konsistensen ska vara trögflytande.
Lägg på lock men skruva inte åt locket.

Låt stå varmt, 22 - 26 grader i 4 dagar.
Rör om morgon och kväll.

Dag 2 kväll, tillsätt 50g ekologiskt mjöl och 40g ljummet vatten. Konsistensen ska vara trögflytande.

Dag 4 kväll, Om den är bubblig och lite dallrig i konsistensen så är den klar. Om den inte är det så häll ut allt utom 50g och gå till Dag 2 kväll. Om den är klar så kan den förvaras i kylen och matas en gång i veckan, (googla mata surdeg) eller i frysen.

Inga kommentarer: